Gracia Medika

Ginekološki Pregled Poliklinika Beograd

Pregled ginekologa


Stručni medicinski tim Poliklinike Gracia Medika podržava reproduktivno zdravlje žena u svakoj životnoj fazi kroz kompletnu ginekološku negu! Od vaše prve menstruacije, porođaja, menopauze i dalje, bićete suočeni sa pažnjom iskusnih ginekologa koji nude stručnost u dijagnostici i lečenju, kao i preventivnu negu kroz medicinske savete i inovativne skrininge.

Bez obzira na to da li dolazite na preventivni pregled ili se podvrgavate složenoj proceduri, mi obezbeđujemo negujuće okruženje u kojem žene mogu da dobiju pažljivo uputstvo, negu i pristup klinički naprednim opcijama lečenja.

Ginekološki pregled je veoma važan za svaku ženu u smislu prevencije i brige o zdravlju.


Pregled ginekologa omogućava uvid u stanje ženskih polnih organa, otkrivanje infekcija, karcinoma u najranijoj fazi (kada je izlečenje moguće), polno prenosive bolesti (hlamidija, gonoreja, herpes, HPV), razne poremećaje i probleme vezane za genitalne organe.

Ginekološki Pregled Ginekologa Poliklinika Beograd

Šta mogu da očekujem na svom prvom dolasku kod ginekologa?

Prilikom prve posete, sa izabranim lekarom ćete razgovarati o vašim zabrinutostima, kao i o vašoj opštoj medicinskoj istoriji.
Opšta anamneza (podaci o preležanim bolestima, operacijama, alergijama, naslednim bolestima, prisutnim tegobama) je važna ginekologu pre obavljanja pregleda zbog informacija koje mogu imati veze sa ginekološkim problemima. Ginekološka anamneza podrazumeva podatke o menstrualnom ciklusu (prva menstruacija, redovnost i trajanje ciklusa, postojanje bolova, krvarenja između dve menstruacije...), trudnoćama, pobačajima. Dobro uzeta i detaljna anamneza je sastavni deo svakog pregleda.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Pregled se obavlja na ginekološkom stolu, u ginekološkom položaju. Potrebno je uraditi inspekciju i palpaciju spoljašnjih polnih organa i ustanoviti da li na njima postoje neke promene. Pomoću sterilnog metalnog instrumenta (spekulum) obavlja se pregled unutrašnjih organa (unutrašnjost vagine i grlić materice) i uzimaju brisevi za analizu (vaginalni i cervikalni bris). Pregled nije bolan, jedino može biti neprijatan. Bimanuelni pregled omogućava opipavanje jajnika i materice i utvrđivanje eventualnih promena na tim organima.

Ginekološki Pregled Poliklinika Beograd
U kojim slučajevima je obavezan?

- poremećaji vezani za menstrualni ciklus (izostanak ciklusa, neredovnost ciklusa)
- nakon pojave simptoma kao što su peckanje pri mokrenju, svrab, pojačan vaginalni sekret
- kod naglo nastalih bolova u maloj karlici
- nakon prvog seksualnog odnosa
- prisustvo bola i krvarenja posle seksualnog odnosa
- prilikom primene kontraceptivnih sredstava
- pojava bradavica, ranica i izraslina na polnim organima
- nakon ustanovljene trudnoće
- usled krvararenja u menopauzi
- usled krvarenja koje nije vezano za ciklus
- kod planiranja zasnivanja porodice
- planiranja korišćenja nekih od sredstava kontracepcije

Kako se pripremiti?

Jako je bitno da se za ginekološki pregled, pogotovo ukoliko prvi put posećujete ginekologa, pripremite psihički. Zbog treme koja se javlja na samom pregledu, veliki broj pacijenata zaboravi da postavi neke od bitnih pitanja svom izabranom lekaru. Savetujemo Vam da se unapred pripremite I zabeležite Vaša pitanja, kako bi dobili sve neophodne informacije I savete. Takođe neki od bitnih saveta naših ginekologa vezanih za pripremu za pregled su:


Redovna higijena vaginalne regije podrazumva ispiranje vagine vodom I blagim sapunom, što se I obavezno preporučuje pre samog pregleda. Jako je bitno napomenuti da korišćenje sredstava za ispiranje vagine I jakih sapuna loše utiče na rezultate briseva I PAPA testa.

Poželjno je uzdržavanje od seksualnih aktivnosti barem 24h pre samog pregleda
Najpoželjnji period za obavljanje ginekološkog pregelda je u sredini menstualnog ciklusa.
Ukoliko imate medicinsku dokumentaciju vazanu za obavljene ginekološke intervencije, poželjno je istu poneti I dati ginekologu na uvid.

Pregled Ginekologa Beograd
Šta ne smete prećutati lekaru?

Jedna od najbitnijih stvari o kojoj treba da informišete lekara kada dođete na pregled jeste da li ste trudni ili sumnjate na trudnoću.
Uzimanjem Vaše anamneze lekar će Vam postaviti pitanja vezana za prethodna oboljenja I bolesti članova porodice, kao I osnovne informacije o vašem reproduktivnom zdravlju. Jako je bitno napomenuti ukoliko postoje neke ginekološke tegobe kao što su peckanje, svrab, iritacija, pojačan secret neugodnog mirisa I td.


Kontracepcija je tema koju ne biste trebali da zaobiđete kada obavljate ginekoški pregled. Informišite svog lekara ukoliko koristite neke metode kontracepcije I zajedno sa vašim ginekologom prodiskutujte koja j metoda najbolja u odnosu na Vaše potrebe I zdravlje.


Nezaštićeni seksualni odnosi, česte promene partnera kao I česte nelečene infekcije su takođe jako bitne informacije koje trebate da podelite sa vašim ginekologom.

Kako da sačuvam svoje reproduktivno zdravlje?

Redovan ginekološki pregled treba da bude podrazumevan bar jednom godišnje jer njime održavamo reproduktivno zdravlje I sprečavamo širenje teških I opasnih bolesti koje se mogu uspešno lečiti ukoliko se otkriju na vreme.

Pored samog ginekološkog pregleda preporučuje se obavljanje I ginekološkog ultrazvuka, kolopskopije I uzimanje briseva. Podaci dobijeni u našoj zemlji pokazuju da smo među vodećim zemljama koje beleže smrtnost od karcinoma grlića materice, prema tome PAPA test bi trebao da bude neizostavan prilikom svake redovne godišnje kontrole reproduktivnog zdravlja žene.

Posle dobijenih rezultata, ukoliko postoje određene promene koje je potrebno lečiti, pacijentu se zakazuje konsultacija kod ginekologa za terapiju.
Terapija se određuje individualno u zavisnosti od uzroka nastanka patološkog stanja. Lečenje može biti farmakološko – primena lekova (saniranje infekcija, regulisanje menstrualnog ciklusa, hormonska terapija...), dodatne dijagnosti
ke procedure.


Kontrolni pregled kod ginekologa se obavlja posle sprovedene terapije.

Nažalost većina žena se na ginekološki pregled javlja tek nakon pojave tegoba Ili u kasnoj fazi bolesti što smanjuje šansu za uspešo izlečenje.
Drage pacijentkinje, izborite se sa strahom od odlaska kod ginekologa, I izdvojite 20minuta za redovne godišnje preglede, oni Vam mogu spasiti život. Prevencija je pola zdravlja!

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije

GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS.


-74%
13,500 din.
3.490 din
G1
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, CB, VB, BRISEVINA UREAPLAZMU, MIKOPLAZMU, HLAMIDIJU, ULTRAZVUK DOJKI


-73%
25,600 din.
6.690 din.
G4
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, BRISEVI NA UREAPALSMU, MIKOPLASMU, HLAMIDIJU


-71%
18,800 din.
5.290 din.
G5
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, ULTRAZVUK ABDOMENA, ŠTITNE ŽLEZDE, DONJEG DELA STOMAKA - MOKRAĆNE BEŠIKE.


-77%
21,900 din.
4.890 din.
G9
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, KOLPOSKOPIJA, PAPA, VS, UZ DOJKI, LABORATORIJA (KKS, URIN SA SEDIMENTOM), ULTRAZVUK ABDOMENA, ŠTITNE ŽLEZDE, DONJEG DELA STOMAKA - MOKRAĆNE BEŠIKE.


-81%
30,945 din.
5.690 din.
G10
GINEKOLOŠKI PREGLED I ULTRAZVUK, PAPA, VS, LABORATORIJA (KKS, URIN SA SEDIMENTOM), ULTRAZVUK ABDOMENA, ULTRAZVUK ŠTITASTE ŽLEZDE, ULTRAZVUK MOKRAĆNE BEŠIKE.


-81%
26,745 din.
4.990 din.
G11
Pozovite