Gracia Medika

Holter Krvnog Pritiska Gracia

Holter Krvnog Pritiska

Kako se pripremiti za holter krvnog pritiska?

Bili ste na pregledu kod lekara, i nakon obavljenih analiza, lekar vam je odredio monitoring, odnosno holter krvnog pritiska. Ukoliko niste dovoljno upoznati sa ovim procesom, uvek je dobro raspitati se, kako biste znali šta da očekujete. Pročitajte tekst do kraja i saznajte šta je to holter krvnog pritiska, kako se radi, koliko dugo, kao i kakve pripreme su vam za to potrebne.

Šta je tačno holter krvnog pritiska?

Holter pritiska, ili ambulatorni monitoring krvnog pritiska je analiza koja se vrši neprestano u trajanju od 24 časa, kako bi se dobili podaci o prosečnom krvnom pritisku. Nošenjem holtera u predviđenom periodu mere se vrednosti u različitim dobima dana, kao i situacijama u kojima se pacijent nađe. Nošenje holtera je samo po sebi veoma jednostavno. Mali uređaj sastoji se od rekordera i manžetne koja se pričvršćuje na telo. Manžetna treba da stoji na nadlaktici leve ruke, a rekorder je uz vas na pojasu ili oko vrata.

Kako se pripremiti pre postavljanja holtera?

Iako će holter krvnog pritiska pratiti regularno stanje vašeg pritiska, nema potrebe da zbog toga prestajete sa svojom terapijom. Sve lekove uzimate kao i obično i za vreme korišćenja holtera. Što se tiče fizičkog pripremanja, ni tu nema mnogo rigoroznih pravila. S obzirom na to da će holter biti na vašem telu 24 časa bez prestanka, nećete moći da se kupate i tuširate. Aparat nije vodopotporan, pa se ne sme pokvasiti. Zbog toga se preporučuje kupanje pre nego što dođete na postavljanje uređaja, pošto to nećete moći da obavite sve dok imate holter na telu. Prilikom postavljanja i nošenja holtera poželjno je da na sebi imate komotnu odeću, koja neće pomeriti aparat.

Šta raditi tokom nošenja holtera?

Najjednostavniji odgovor bi bio - sve ono što i inače radite. Jedina stvar koju ćete morati da dodate na svoje svakodnevne aktivnosti jeste vođenje dnevnika. U dnevnik ćete upisivati sve što ste toga dana radili, kao i zdravstvene tegobe, ukoliko ste ih osećali. Beležite detaljno sve smetnje sa intenzitetom bola, tačno vreme, kao i kako ste se osećali nakon što se uzeli propisanu terapiju. Na ovaj način lekar će moći da uporedi rezultate sa holtera sa aktivnostima koje mogu dovesti do promene krvnog pritiska. Takođe, imaće uvid i u to kako vaše telo reaguje na terapiju i u kom delu dana se smetnje javljaju.

Kako holter radi?

Na postavljanje holtera odlazite u ordinaciju kako bi to uradilo stručno lice. Nakon što je holter krvnog pritiska postavljen, on obavlja sav posao. U roku od 6 do 22 sata on vrši automatsko merenje pritiska na svakih pola sata, dok je ostatak vremena podešen tako da merenje obavlja na sat vremena. Nakon 24 časa, holter će se sam isključiti, a na njemu će biti nasnimljene sve dobijene vrednosti. To znači da nema potrebe da sami bilo šta podešavate ili uključujete. U datim vremenskim intervalima, osetićete kako vam holter meri pritisak tako što će se manžetna stegnuti oko vaše ruke, kao i kod klasičnih merača pritiska. Tada je bitno da ne pravite nagle pokrete, već da se umirite i sačekate da se merenje završi. 

Šta ne smete raditi tokom nošenja holtera?

Postoje određena pravila kojih se morate pridržavati kako bi merenje bilo što realnije. Već smo spomenuli da ne smete kvasiti holter niti ga skidati u bilo kom trenutku. Svoje aktivnosti obavljajte uobičajeno, ali izbegavajte one koje mogu izazvati nagli skok pritiska, kao što je igranje igrica ili obavljanje sporta. Vožnju bicikla, trčanje i vežbanje bi u tom periodu trebalo da preskočite. Ono što takođe ne treba da radite je da pomerate aparat na svoju ruku ili pritiskate bilo kakve dugmiće na njemu. 

Nošenje holtera u potpunosti je bezbedno i bezbolno. Neće vam previše smetati u toku dana, a imaće dosta benefita po vaše zdravlje. Rezultati merenja uputiće na zakrčenje krvnih sudova srca, hipertenziju i druga oboljenja.
 

Holter Krvnog Pritiska BeogradZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Akcija Popusti
Pozovite