Karpalni tunel: dijagnostika i lečenje
Sindrom karpalnog tunela je uobičajeno stanje koje može izazvati bol, utrnulost i peckanje u predelu šake i zgloba. Iako ne postoji jasno definisan lek za eliminisanje sindroma karpalnog tunela, postoje različiti pristupi u dijagnostici i lečenju ovog stanja i postizanja značajnog olakšanja simptoma po kojima je karakterističan. Ukoliko osećate bol i utrnulost šake, peckanje, oticanje i učestalo zatezanje, razmislitte o tome da potražite pomoć stručnjaka kako bi se dijagnostikovalo postojanje sindroma karpalnog tunela i preduzele mere za njegovo blagovremeno lečenje.

Pregled i dijagnostika karpalnog tunela

Prvi korak u dijagnostici sindroma karpalnog tunela je sveobuhvatan pregled medicinske istorije. Naš tim stručnjaka će sa Vama obaviti razgovor na osnovu čega će saznati sve o simptomima koje osećate, vremenskom periodu u kome se oni ispoljavaju, kao i svih dodatnih faktora koji te simptome moug pogoršati ili ublažiti. Podaci o istoriji bolesti, profesionalnim aktivnostima i svim osnovnim uslovima koji bi mogli da doprinesu razvoju sindroma koji se povezuje sa karpalnim tunelom su ključni za pravilno dijagnostikovanje.

Nakon medicinske istorije, biće obavljen fizički pregled. Tokom ovog pregleda, lekar će proceniti zahvaćenu šaku, zglob i ruku. Tražiće znake otoka, osetljivosti, slabosti mišića i bilo kakve senzorne promene. Oni takođe mogu proceniti opseg pokreta, snagu i hvat vaše ruke.

Najefikasniji alati dijagnostike karpalnog tunela: Tinelov test i Falenov test

Tinelov znak i Falenov test su dva klinička testiranja koja se obično koriste u cilju postavljanja dijagnoze sindroma karpalnog tunela.

Tinelov test podrazumeva uključuje nežno tapkanje ili pritisak na srednji nerv na zglobu. Pozitivan Tinelov znak ukazuje na reprodukciju simptoma, kao što su peckanje ili senzacije nalik električnom udaru koji se šire u prste. Ovo ukazuje na iritaciju ili kompresiju srednjeg nerva unutar karpalnog tunela. S druge strane, Falenom test podrazumeva savijanje zglobova i njihovo držanje u savijenom položaju oko minut. Pozitivan Falenov znak karakteriše početak ili pogoršanje simptoma, kao što su utrnulost, peckanje ili bol u šaci i prstima. Ovi testovi služe kao vredni dijagnostički alati u proceni sindroma karpalnog tunela, pomažući zdravstvenim radnicima da identifikuju kompresiju nerva i doprinose celokupnom dijagnostičkom procesu.

Kako bi se procenila težina disfunkcionalnosti nerva, primenjuje se studija nervne provodljivosti. U ovom testu, male elektrode se postavljaju na kožu kako bi se omogućilo merenje brzine i jačine električnih impulsa dok putuju duž srednjeg nerva. Ovim testom se utvrđuje da li postoji kašnjenje u nervnoj provodljivosti, što često ukazuje na sindrom karpalnog tunela.

Ipak, nije redak slučaj da se izvrši ultrazvuk koštano – zglobnog sistema ruke kako bi se procenile strukture ručnog zgloba i isključili drugi potencijalni uzroci simptoma. Ovi testovi mogu pomoći da se identifikuju bilo kakve strukturne abnormalnosti, kao što je prisustvo ciste ili tumora, što može doprineti kompresiji nerva.

Dakle, da bi se izvršilo dijagnostikovanje sindroma karpalnog tunela, potrebno je izvršiti temeljnu procenu simptoma, istoriju bolesti, fizički pregled i odgovarajuće dijagnostičke testove. Poliklinika Gracia Medika sa svojim timom stručnjaka će Vam pomoći da izvršite sva neophodna testiranja kako biste dobili tačnu dijagnozu i preduzeli konkretne korake u pravcu lečenja. Rana dijagnoza karpalnog tunela i brza intervencija mogu dovesti do efikasnog upravljanja simptomima i poboljšanja kvaliteta života.

Lečenje karpalnog tunela

U procesu lečenja karpalnog tunela polazi se od primene konzervativnih tretmana koji i maju za cilj ublažavanje simptoma i poboljšanje funkcije ruke bez invazivnih procedura. Neki uobičajeni konzervativni tretmani uključuju nošenje udlage za zglob, korišćenje lekova, fizikalne terapije, korišćenje injekcija kortikosteroida. Nošenjem udlage za zglob omogućava se da se zglob ruke drži u neutralnom položaju, smanjujući pritisak na srednji nerv i ublažavajući simptome. Sa druge strane, jaki bolovi se mogu ublažiti primenom lekova, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, dok je fizikalna terapija posebno značajna u lečenju sindroma karpalnog tunela. Tokom fizikalne terapije, mogu biti primenjene vežbe istezanja koje će poboljšati snagu, fleksibilnost i ukupnu funkciju ruke.

U nekim slučajevima, injekcije kortikosteroida se mogu preporučiti da bi se obezbedilo privremeno olakšanje od simptoma karpalnog tunela. Ove injekcije mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju bolova. Međutim, važno je napomenuti da su efekti obično privremeni i da mogu zahtevati dodatne injekcije tokom vremena.

Hirurške metode lečenja karpalnog tunela

Kada konzervativni tretmani ne daju adekvatno olakšanje ili simptomi postanu ozbiljni i iscrpljujući, treba se uzeti u obzir operacija. Operacija oslobađanja napetosti nerva je uobičajena procedura koja se izvodi i sa sobom nosi minimalne rizike. Operacija podrazumeva presecanje poprečnog karpalnog ligamenta kako bi se povećala veličina karpalnog tunela i smanjila kompresija na nerv. Hirurška metoda lečenja karpalnog tunela je najefikasniji oblik lečenja a obično se izvodi ambulantno, što znači da se pacijenti mogu vratiti kući istog dana. Vreme oporavka može varirati, ali većina pojedinaca može očekivati da će nastaviti sa lakim aktivnostima u roku od nekoliko dana i vratiti se normalnim aktivnostima u roku od nekoliko nedelja. Rehabilitacija, uključujući vežbe fizikalne terapije, može se preporučiti da bi se obnovila snaga i funkcija ruke.
Važmo je napomenuti da odgovarajući pristup lečenju karpalnog tunela zavisi od različitih faktora, uključujući težinu simptoma, individualna zdravstvena stanja i uticaj na svakodnevni život.
Pozovite