Sindrom karpalnog tunela

ŠTA JE KARPALNI TUNEL, KAKVA MU JE GRAĐA I FUNKCIJA?

Karpalni tunel (kanal)-veličine oko 10mm nalazi se na prednjoj strani ručnog zgloba. Smešten je između malih kostiju ručnog zgloba (kojih ima 8), dok je gornja strana zatvorena poprečno postavljenim karpalnim ligamentom-čvrstim vezivnim tkivom.
Preko ovog tunela iz podlaktice u šaku ulazi središnji nerv (nervus medianus) i tetive mišića čija je funkcija u pokretanju prstiju. Opna kojom su obložene tetive pomaže njihovo klizanje i pokretanje i osetljiva je na bilo koje duže nadražaje i napore kao što su: spoljašnji pritisak na tunel, upalna stanja, povrede, degenerativne promene. Prisustvo ovih provocirajućih faktora dovodi do pritiska na nervus medianus i nastanka sindroma karpalnog tunela.

 


KAKO NASTAJE SINDROM KARPALNOG TUNELA?

Prema dostupnim podacima češće se javlja kod žena u srednjem dobu, mada se u poslednje vreme zapaža sve veća  pojava ovog sindroma kod mlađe populacije, a kao razlog se navodi dugotrajno korišćenje računara (tastature i miša).

 


KOJI SU RAZLOZI NASTANKA SINDROMA KARPALNOG TUNELA?

- dugotrajno izlaganje niskim temperaturama
- u sklopu određenih bolesti (dijabetes, tumori...)
- nošenje uskih rukavica
- dugotrajan rad na računaru

 


KOJI SU SIMPTOMI?

Simptomi zavise od jačine i dužine trajanja pritiska na nervus medianus.

 


KOJE SU METODE LEČENJA?

Neoperativno lečenje: postavljanje longete, analgetici, fizikalna terapija, injekcija kortikosteroida u karpalni tunel uz kontrolu ultrazvukom.

Operativno lečenje: otvorena, klasična hirurgija (rez 5-10cm), endoskopska operacija, minimalno invazivna operacija pod kontrolom ultrazvuka.

- Minimalno invazivna procedura: radi se u lokalnoj ansteziji, napravi se rez 5-10mm, kroz koji se ubacuju instrumenti kojima se preseca retinakulum, uz praćenje ultrazvukom. Na taj način se izbegava oštećenje okolnih nerava, krvnih sudova i tetiva. Operacija traje oko 15 min, a posle sat vremena pacijent može da napusti kliniku.

Postoperativno: većina pacijenata se oporavi za 15 dana, a doktor određuje terapiju.

 


KAKO PREDUPREDITI NASTANAK SINDROMA KARPALNOG TUNELA? (PREVENCIJA)

- pri obavljanju dnevnih aktivnosti izbegavati provocirajuće faktore (npr u radu sa računarom položaj ruke bi trebalo da bude „neutralan“)
- izbegavati duži boravak na niskim temperaturama

Cena: 36000 - 96000 din.

Minimalno Invazivna Hirurgija