Sindrom karpalnog tunela u trudnoći
Trudnoća je stanje u kome dolazi do brojnih promena, zbog čega se i naziva drugo stanje. Upravo zbog različitih promena, trudnoća sa sobom nosi i brojne izazove. Jedno uobičajeno stanje koje neke žene mogu iskusiti tokom trudnoće je sindrom karpalnog tunela. Sindrom karpalnog tunela je stanje koje karakteriše bol, utrnulost i peckanje u šaci i prstima usled kompresije srednjeg nerva koji prolazi kroz karpalni tunel - uski prolaz u zglobu. Do pojave ovog sindroma dolazi i zbog stanja koje nastaje kao posledica otoka oko nerava u zglobovima.

Trudnoća, kao drugo stanje, posebno je podložna pojavi ovog sindroma a istraživanja pokazuju da na 10 trudnica, čak 5 trudnica razvije ovaj sindrom.

Šta uzrokuje sindrom karpalnog tunela?

Karpalni tunel je prolaz u zglobu koji sadrži tetive i nerv (tzv. srednji nerv). Ovaj prolaz može da nabubri i pritisne ovaj osetljivi nerv, izazivajući bol. I dok je trudnoća jedan od mogućih uzroka, drugi uobičajeni uzroci uključuju artritis ili ponavljajuće pokrete ruku, koji mogu nastati kao posledica obavljanja repetitivnih poslova.

Tokom trudnoće, hormonske promene, zadržavanje tečnosti i povećanje telesne težine mogu dovesti do povećanog rizika od razvoja sindroma karpalnog tunela. Dodatna tečnost u telu može se akumulirati u predelu zgloba, izazivajući pritisak na srednji nerv, kao i promene u držanju usled porasta težine mogu doprineti kompresiji nerva.

Simptomi sindroma karpalnog nerva u trudnoći

Simptomi sindroma karpalnog tunela tokom trudnoće mogu uključivati:

- Bol u šaci i prstima: Bol se često opisuje kao tup bol ili oštar osećaj pucketanja. Može biti lokalizovan na području zgloba ili zračiti duž dlana i prstiju.
- Utrnulost i peckanje: Ovaj osećaj se često opisuje kao bockanje iglama, a ukočenost i peckanje obično pogađaju palac, kažiprst i srednji prst.
- Slabost i smanjena snaga hvatanja: Možda će vam biti teško da čvrsto uhvatite predmete ili da obavljate zadatke koji zahtevaju fine motoričke veštine, kao što je zakopčavanje odeće ili otvaranje tegli.
- Oticanje i osećaj zatezanja: Oticanje je često zbog zadržavanja tečnosti i može doprineti povećanom pritisku na srednji nerv.

Ovi simptomi mogu biti izraženiji noću ili nakon aktivnosti koje uključuju ponavljajuće pokrete ruku.

Ipak, dodatno pogoršanje ovakvog stanja može biti uzrokovano ukoliko se vrši:
- često ponavljanje istih pokreta ruku,
- držanje ruku u istom položaju duže vreme,
- održavanje težine na rukama.

Tokom trudnoće, usled hormona dolazi do nakupljanja tečnosti u telu, što dovodi do oticanja i pojave otoka unutar karpalnog tunela. Ovakvo stanje je češće u trećem trimestru, ali se može desiti i u prvom i drugom trimestru trudnoće, ali i nakon porođaja. U većini slučajeva, svi simptomi nestanu po porođaju.

Ako se simptomi pogoršaju, potraju ili značajno utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, potražite savet lekara koji će Vam predložiti dodatne intervencije, kao što je fizikalna terapija.

Lečenje sindroma karpalnog tunela tokom trudnoće

Svaka trudnoća je individualno i jedinstveno iskustvo, a pristup lečenju sindroma karpalnog tunela može se razlikovati od osobe do osobe. Ako primetite pojavu simptoma ovog sindroma tokom trudnoće, postoji nekoliko načina na koji se može ublažiti nelagodnost i upravljati ovakvim stanjem:

- Češće odmaranje i podizanje ruku - Pravljenje pauza i odmaranje ruku i zglobova može pomoći u smanjenju upale i smanjenju pritiska na srednji nerv. Podizanje ruku tokom odmora takođe može pomoći u smanjenju otoka.
- Izmenite aktivnosti: Izbegavajte ponavljajuće pokrete ruku ili aktivnosti koje pogoršavaju simptome. Ako je moguće, pokušajte da pronađete alternativne načine za obavljanje tih poslova kako biste smanjili opterećenje na zglobovima i rukama.
- Udlage za zglob: Nošenje udlaga za zglobove, posebno noću, može pomoći u održavanju zglobova u neutralnom položaju, ublažavajući pritisak na srednji nerv i smanjujući simptome.
- Hladne obloge: Nanošenje hladnih obloga na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju upale i obezbediti privremeno olakšanje od bola i otoka.
- Vežbe istezanja: Uključivanje u nežne vežbe istezanja za zglobove i može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i ublažavanju simptoma. Kako bi se izbeglo preopterećenje i prenaprezanje, potrebno je konsultovati se sa lekarom. banja.
- Lekovi protiv bolova: Ukoliko nijedan drugi način ne može da reši problem, pristupa se terapiji lečenja primenom lekova. Lekovi protiv bolova koji se koriste u trudnoći moraju biti prepisani od strane lekara kako bi se obezbedila zaštita i majke i bebe.

Najčešće pitanje u trudnoći: Da li će sindrom karpalnog tunela nestati nakon porođaja?

U mnogim slučajevima, sindrom karpalnog tunela koji se javlja tokom trudnoće će nestati nakon porođaja. Hormonske promene, zadržavanje tečnosti i povećanje telesne težine koji doprinose razvoju ovog sindroma tokom trudnoće obično se smanjuju nakon porođaja, što dovodi i do smanjenja simptoma. Kako se telo vraća u stanje pre trudnoće, pritisak na srednji nerv u zglobu često se smanjuje, a simptomi postepeno nestaju.

Međutim, faktori kao što su dojenje, problem sa zadržavanjem tečnosti u organizmu posle posle porođaja i zahtevi za brigom o novorođenčetu mogu potencijalno uticati na proces oporavka i eliminisanje ovog sindroma. Ako i nakon porođaja osećate bol, peckanje, otežanu pokretljivost ruku, potražite pomoć stručnjaka u Poliklinici Gracia Medika. Naš tim stručnjaka će proceniti vaše stanje, dati odgovarajuće smernice i preporučiti dalje opcije lečenja.
Pozovite