Gracia Medika

Obnavljanje Hrskavice Kolena PRP Tretman

Obnavljanje Hrskavice Kolena PRP Tretman Terapija (metoda) - Plazma bogata trombocitima

 

PRP Tretman Terapija Metoda

● PRP metoda Obnavljanje Hrskavice Kolena (Platelets Rich Plasma) podmlađivanje sopstvenom krvnom plazmom je veoma efikasna regenerativna terapija (tretman) kojom se na prirodan način i bez operativnog zahvata postižu dugotrajni rezultati u lečenju i obnavljanju obolelog ili oštećenog tkiva.

PRP Tretman Terapija Metod


● Plazma bogata trombocitima (PRP) je krvna plazma koja sadrži veću koncentraciju trombocita u odnosu na broj trombocita u krvi. Trombociti sadrže mnogobrojne enzime, faktore rasta i različite bioaktivne molekule. Svojim dejstvom na različite faze razvoja matičnih ćelija, faktori rasta dovode do ubrzavanja rasta matičnih ćelija i do njihovog umnožavanja. Podsticanjem reparacije (obnavljanja) i epitelizacije nastaje spontano zatvaranje i zarastanje rane i stvara se novo vezivno tkivo. Faktori rasta su dobijeni iz sopstvene krvi pacijenta, tako da ne postoji mogućnost razvoja autoimune reakcije organizma.

 

● Uspešna primena terapije (indikacije):

- Akutne povrede ligamenata, tetiva, mišića
- Degenerativne promene i oštećenja zglobova (kuk, koleno, skočni zglob...)
- Hronične degenerativne promene tetiva („teniski lakat“, „golferski lakat“, „Ahilova tetiva“)
- Hronične rane (podstiče proces zarastanja)
- Ubrzava zarastanje kosti posle preloma
- Skraćuje vreme oporavka posle operacija
- Estetske procedure (poznate kao „vampirski tretman“ – rejuvenacija (podmlađivanje) kože)
- Procedura se ponavlja u određenom vremenskom intervalu u zavisnosti od indikacija
- Obnavljanje Hrskavice Kolena

Obnavljanje Hrskavice Kolena

● Kontraindikacije (stanja u kojima se metoda ne primenjuje):

 

● Apsolutne kontraindikacije:

- septična stanja
- deficit trombocita
- hemodinamska nestabilnost


● Relativne kontraindikacije:

- sistemske bolesti vezivnog tkiva
- akutne infektivne bolesti
- zapaljenske reumatske bolesti
- maligne bolesti
- pacijenti na hroničnoj antikoagulantnoj terapiji
- primena kortikosteroida 4-6 nedelja pre izvođenja intervencije
- hronična oboljenja bubrega i jetre

 

● Način izvođenja:

Određena količina krvi (u zavisnosti od sistema koji se koristi) se uzima iz vene pacijenta, a zatim se obrađuje u centrifugalnoj mašini. Centrifugiranjem se iz krvi izdvaja plazma bogata trombocitima i faktorima rasta, koja se injekcionim putem ubrizgava u oštećeno ili povređeno tkivo. Regija na kojoj se vrši aplikacija je pre toga pripremljena i očišćenja hirurškim antisepticima. Veoma je važno istaći da su sistemi za uzimanje krvi sterilni, špricevi su za jednokratnu upotrebu i koriste se posebni uređaji namenjeni za dobijanje plazme bogate trombocitima.
- Procedura u proseku traje 15-30 minuta, a ukupan boravak na klinici je oko sat vremena.

 

PRP tretman Kolena

● Komplikacije, bezbednost primene, mere opreza:

- PRP metoda spada u bezbedne intervencije.
- Mogući neželjeni efekti su: kratkotrajno crvenilo, otok i bol posle primene, koji brzo prolaze.
- Razlika u odnosu na injekcionu primenu kortikosteroida: ne postoji rizik od posledičnih ruptura tetiva, mišića i ligamenata (u regiji gde se aplikuju kortikosteroidi) i nema lokalnog slabljenja tkiva.
- Pri pojavi bola koji duže traje obratiti se lekaru i protiv bolova koristiti isključivo terapiju koju odredi lekar, koja zavisi od indikacija (estetske procedure, oboljenja, sportske povrede...)
- Nije dozvoljena upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) - aspirin, andol, brufen, ibuprofen, voltaren, ketonal....
- Ne radi se kod trudnica i osoba koje su alergične na anestetik!
- Posle intervencije nastaviti sa redovnim aktivnostima (vožnja automobila i slično...)

 

● Priprema pacijenta pre dolaska kod lekara:

- Povećati unos tečnosti u toku 24h pre dolaska na intervenciju
- 7 dana pre dolaska obustaviti primenu NSAIL i kortikosteroida
- Pre intervencije potrebno je konzumirati obrok

 

● Kontrolni pregledi se zakazuju posle 7 dana, 1,3,6 meseci i dalje u zavisnosti od potrebe.

 

● Atraktivnost metode:

- Savremen i ubrzan način života nameće potrebu da procedure traju što kraće, da se pacijenti što brže vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima, kratak period oporavka, minimalan rizik za nastanak neželjenih reakcija i vidljivo poboljšanje.
- Sportisti posle određenih povreda i stanja žele da se što pre vrate takmičarskim aktivnostima i zato se opredeljuju za ovaj vid intervencije.
- Estetska medicina: ovom metodom se postiže mladalački izgled kože, povećava se elastičnost i zategnutost, ožiljci na koži postaju manje vidljivi, poboljšava se stanje aknozne kože, ubrzava se proces oporavka posle nekih estetskih intervencija, vidljivo je smanjenje bora. Ova metoda je izbor poslovnih i zauzetih ljudi, sa malo slobodnog vremena, koji žele postepeno i primetno poboljšanje izgleda kože.

 

* Poliklinika GRACIA MEDIKA ima u svom timu lekare koji su edukovani za primenu ove intervencije i koji svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem garantuju dobar rezultat na zadovoljstvo svih naših pacijentata.

 

PRP tretmani (eng. Platelet Rich Plasma) predstavljaju sve popularniji metod kojim se vrši regeneracija tkiva i podstiče cirkulacija. Ovaj tretman se zasniva na korišćenju krvi pacijenta iz koje se izdvajaju trombociti koji se ponovo ubrizgavaju u kožu. Ovaj tretman ima izuzetno visoke isceliteljske kapacitete i može se koristiti za:

- Zarastanje mišića, tetiva, ligamenata i zglobova,
- Podmlađivanje,
- Lečenje osteoartritisa
- Lečenje hroničnih rana.


Kako funkcioniše PRP tretman

Da bi se izveo PRP tretman, potrebno je izvršiti pregled kako bi se utvrdilo da li je osoba podobna za ovu vrstu tretmana. Ukoliko jeste, pristupa se vađenju krvi kako bi se iz nje centrifugalnom silom oslobodili trombociti. U tako dobijen serum dodaju se aktivne supstance koje podstiču delovanje faktora rasta, a zatim se taj serum ubrizgava u željeno područje.


Tretman se ne preporučuje trudnicama i osobama sa disfunkcijom trombocita i drugim akutnim oboljenjima.


PRP tretman traje do trideset minuta i zasnovan je na korišćenju krvi pacijenta tako da pacijent iskorišćava sopstvenu krv kako bi unapredio sitem zaceljenja povreda, ubrzanje lečenja ili podmlađivanje. Krv se vadi iz tela a zatim se centrifugalnom silom izdvajaju trombociti iznad regularnih vrednosti.


PRP tretman je bezbolan, ali nivo nelagodnosti zavisi od dela tela koji se leči. Injekcije u zglob imaju minimalnu nelagodnost.


Primena PRP tretmana u ortopediji

Posmatrajući PRP tretman kao regenerativnu metodu čija primena ima za cilj da stimuliše prirodne procese zarastanja tela, može se reći da se efikasnost njene primene u ortopediji ne sme zanemariti. Veliki broj sprovedenih PRP tretmana pokazao je pozitivne efekte na osteoartritis kolena, tendinopatiju, akutne i hronične povrede mekog tkiva, poboljšanje zarastanja nakon rekonstrukcije ligamenata i mišiće.


PRP tretmani su efikasniji u lečenju artroze kolena od injekcija hijaluronske kiseline.


Efekti

Da bi efekti PRP tretmana bili vidljivi, potrebno je izvesti 3 do 6 tretmana na godišnjem nivou, pri čemu je potrebno praviti pauze između tretmana. U zavisnosti od oblasti primene (dermatološka, ortopedska, i sl.), u vreme pauze nakon sprovedenog tretmana, ubrizgani serum oslobađa faktore rasta što doprinosi boljoj hidrataciji i cirkulaciji kože, a samim tim koža dobija više kiseonika i hranljivih materija.


Terapija bogata trombocitima – PRP tretman – ima najmanji rizik prenošenja infekcija ili alergijskih reakcija jer se trombociti vaze iz sopstvene krvi što sam postupak PRP tretmana čini veoma sigurnim i pouzdanim.

PRP tretman kolnea Beograd

Šta kažu istraživanja o efikasnosti?


Studija sprovedena 2015. godine na uzorku od 10 ljudi koji su se podvrgli PRP tretmanu svake 2 do 3 nedelje tokom 3 meseca pokazala su poboljšanja u broju vlasi kose (povećanje gustine kose), debljini tih dlaka i snazi korena dlake. Ovo istraživanje je jedno od mnogih koje je potvrdilo uspeh u lečenju alopecije.

Sa druge strane, PRP tretmani imaju široku primenu u lečenju različitih bolesti vezivnog tkiva, tetiva, ligamenata. Istraživanja sprovedena u ovoj oblasti pokazuju da se PRP tretmani mogu koristiti i kao preventivno rešenje koje sprečava propadanje tkiva zbog čega se sve više sportista odlučuje na ovaj tretman.

PRP Tretman Terapija MetodaPRP kolena vrsta regenerativne metode kojom se sopstvenom krvnom plazmom i BEZ OPERATIVNOG ZAHVATA vrši obnavljanje oštećenog tkiva i veoma se uspešno primenjuje kada su upitanju akutne i hronične povrede i promene na kolenu. PRP procedura primenjuje se tao terapija za lečenje velikog broja bolesti vezivnog tkiva, ligamenata i tetiva, ali se i takođe deklariše i kao preventivna metoda daljeg propadanja tkiva.

Ova nova tehnologija je potpuno prirodan način lečenja i jako je bitno istaći da nema rizika od nastanka autoimunih reakcija organizma. Sama procedura traje 30ak minuta i bezbolna je, jer se vrši u lokalnoj anesteziji.

Pacijentu se prvobitno vadi krv koja podleže obradi kako bi se izdvojili faktori rasta i trombociti. Nakon obrade tj.centrifugiranja krvi, krvna plazma bogata trombocitima je spremna za injekcijsko aplikovanje na povređeno mesto.

Ukoliko imate problema se nekim od sledećih indikacija, smatrate se pogodnim pacijentom za PRP proceduru:


- Sportska povreda

- Degenerativni osteoartritis kolena - Osteoartroza

- Artroza kolena

- Upalni proces tkiva u zglobu kolena – Hondromalacija patele

- Povreda meniskusa

- Istegnuće ligamenata

PRP terapija daje jako brzo vidljive efekte tako što eliminiše bol i ukočenost, povećava pokretljivost zgloboga, ubrzava oporavak u slučaju sportskih povreda, sanira oštećenje hrskavice...

PRP Kolena Metoda Procedura
Kome se preporučuje PRP a kome Mezoterapija

 

 Za sve informacije:
PRP TREMAN KOLENA RAMENA SKOČNOG ZGLOBA.


-55%
40,000 din.
18,000 din.
I19
PRP I HIJALURONSKA INJEKCIJA KOLENA


-33%
48,000 din.
32,000 din.
I23
Pozovite