Gracia Medika

Polipektomija u Anesteziji

 

Polipektomija u anesteziji

 
Polipektomija u Anesteziji

Polipektomija je intervencija odstranjivanja polipa na materici ili grliću materice. Polipi su najčešće benigne tvorevine, obično na peteljci koja je vezana za zid cerviklanog kanala ili materične šupljine. Mogu izazivati infekcije, zapljenja grlića i materice, iregularna krvarenja i remetiti ostajanje u drugom stanju.


ŠTA SU POLIPI, KAKO IZGLEDAJU I ZAŠTO NASTAJU?

Polipi spadaju u grupu benignih tumora (izraslina), čija etiologija (uzrok nastanka) nije tačno poznat, ali postoji povezanost sa hormonskim poremećajima (višak estrogena) i sa hroničnim upalama (zapaljenjima). Obično su to tumori koji imaju peteljku, ali u nekim ređim slučajevima mogu biti i na širokoj osnovi. Iako je najveći broj polipa benigne prirode, mali broj ima i maligni potencijal, tako da je redovno praćenje i lečenje ovih promena od velike važnosti. Polip može biti lokalizovan na različitim mestima unutrašnjih polnih organa kod žena. Nastaju iz endometrijuma materice (uterusa) i sluznice grlića materice.
Izgled polipa je različit: duguljast ili okruglast, boja varira od blede do tamno crvene, površina može biti režnjasta ili glatka, veličine zrna graška, nekad i veće.


KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI?

Ponekad prisustvo polipa ne pokazuje određene simptome, već se otkrije slučajno tokom ginekološkog pregleda.
Najčešći simptom je vaginalno krvarenje, koje se može javiti posle seksualnih odnosa, u periodu između dve menstruacije, u menopauzi.
Za vreme trudnoće može doći do slabljenja grlića materice i prevremenih porođaja ili spontanih pobačaja.
U nekim slučajevima nastaje sekundarna infekcija i ulceracija polipa, što dovodi do pojave bolova i povišene telesne temperature. Prisustvo infekcije uzrokuje obilniju vaginalnu sekreciju.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Pored anamnestičkih podataka potrebno je obaviti  ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, PAPA test, vaginalni i cervikalni bris - koji bi ukazali na eventualno postojanje infekcije.
Konačna (definitivna) dijagnoza se potvrđuje histo-patološkim nalazom posle obavljene hirurške intervencije uklanjanjem polipa (polipektomija).


KAKO IZGLEDA PROCEDURA UKLANJANJA POLIPA (POLIPEKTOMIJA)?

Procedura uklanjanja polipa spada u jednostavnije ginekološke intervencije. Pomoću specijalnih instrumenata uklanja se polip u celini i obavezno šalje na pato - histološku analizu. Ukoliko nalaz nije uredan, potrebno je dalje lečenje, što određuje ordinirajući ginekolog.
U slučajevima kada je prisutna infekcija, obavezna je upotreba antibiotika.Polipektomija u Anesteziji


Polipektomija u Anesteziji Beograd GinekologijaZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Ginekoloski Pregled Akcija
Pozovite