Gracia Medika

Ultrazvučni pregled trudnice - Ginekološki ultrazvuk trudnoća

Ultrazvučni pregled trudnice

Ginekološki ultrazvuk u trudnoći


Posmatranje Vaše bebe, na monitoru ultrazvučnog aparata, neopisiv je doživljaj, ali osim ovog ranog iskustva u smislu upoznavanja sa  potomstvom pre rođenja, ultrazvuk je od vitalnog značaja iz niza drugih razloga. Ultrazvuk će pomoći u praćenju razvoja fetusa kao i mogućih razvojnih problema i nadgledanju zdravlja Vas i Vaše bebe.
Postoji nekoliko vrsta ultrazvučnih pregleda, u smislu dijagnostike i prenatalnih testova, koje će Vam Vaš ginekolog predložiti.

Ultrazvučni pregled trudnice - Ginekološki ultrazvuk u trudnoći

Šta se sve može utvrditi pregledom u trudnoći ?

1. Prvenstveno se ultrazvukom potvrđuje trudnoća.
2. Pregled će nam omogućiti utvrđivanje položaja bebe, kao i starost trudnoće i najpribližniji termin porođaja.
3. Rast i razvoj bebe.
4. Provera srčane funkcije bebe, tonus mišića, pokreti i celokupan razvoj organa.
5. Utvrđivanje blizanačke ili trudnoće sa više beba.
6. Položaj bebe neposredno pre rođenja.
7. Utvrđivanje potencijalnih urođenih mana.
8. Još jedan od benefita ultrazvučnih pregleda u trudnoći je to što se pregled može koristitii kao pomoćna dijagnostička metoda za izvođenje drugih testova, kao što su  CVS ili amniocenteza.

Ultrazvučni pregled trudnice Gracia

Koje vrste ultrazvučnih pregleda se obavljaju tokom trudnoće?

1. Transvaginalni ultrazvuk , koji najčešće koistimo kao prvi ultrazvučni pregled u trudnoći
2. Transabdnominalni ultrazvuk, koji se koristi tokom redovnih kontrolnih pregleda tokom vođenja trudnoće

U posebnim situacijama, Vaš ginekolog može koristiti i opcije kao što su:

Dopler ultrazvuk za proveru krvotoka Vaše bebe tj merenje otkucaja srca i protoka krvi kroz pupčanik 3D ultrazvuk tj trodimenzionalni ultrazvučni pregled. Benefit ove vrste dijagnostike je što su slike dobijene na monitoru jasne, pa se na ovaj način pouzdano može utvrditi rast i razvoj organa i  građa lica Vaše bebe 4D ultrazvuk, koji  je poput  3D ultrazvuka, ali ima i tzv. Četvrtu dimenziju- vreme, pa pokazuje kretanje vaše bebe u realnom vremenu.

Ultrazvučni pregled trudnice privatnoTokom praćenja trudnoće, Vaš ginekolog će Vas usmeravati o tačnim terminima za obavljenja ultravčnih pregleda po nedeljama:

8 nedelja trudnoće, je period, kada bi trebalo obaviti prvu posetu ginekologu, kao i prvi ultrazvučni pregled,radi  definitivnog  potvrđivanja  trudnoće, prisustva ploda u materici i određivanja  termina porođaja.

10-14 nedelja trudnoće -  u ovom periodu preporučeno je obaviti  ultrazvučni pregled, koji je dopunska prenatalna dijagnostika Dabl testu. Dabl test  podrazumeva merenje HcG i AFP iz krvi majke, u kombinaciji sa drugim parametrima kao što su starost trudniice, težina, visina, vrsta trudnoće, kao i to da li je trudnica pušač ili ne. Dobijeni rezultati se porede sa ultrazvučnim nalazom i služe za utvrđivanje  eventualnih genetskim mutacija (Dovnov, Edvardsov, Patauiv sindrom).

20 nedelja trudnoće - u ovom periodu, budući roditelji, putem ultrazvučnog pregleda, mogu saznati pol bebe.

Ultrazvukom sredinom ili udrugom trimestru trudnoće, (između 18-20 nedelje), moguće je takođe utvrditi i eventualne strukturne i razvojne abnormalnosti kod bebe.

Ultrazvučni pregled trudnice BeogradUltrazvuk u trećem trimestru trudnoće, koristi se za proveru rasta i napredovanja bebe, kao i proveru aktivnosti placente, otkucaja srca i bebinog položaja. U ovom periodu Vaš ginekolog će vam predložiti 4D  ultrazvučni pregled. Jedna  od prednosti ove dijagnostičke procedure je  i   što se nestrpljivost roditelja, kako bi što pre upoznali svoje potomstvo, može zadovoljiti znatno ranije, pre termina porođaja. Tako tokom procedure možete videti istezanje, sisanje palca, mrštenje  ili smeškanje vaše bebe.

Ultrazvučni pregled trudnice - Ginekološki ultrazvuk u trudnoćiZa sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica

Ginekoloski Pregled Akcija
Pozovite