Gracia Medika

Ultrazvuk Srca Gracia

Ultrazvuk Srca

Ultrazvuk Srca Gracia

Kolor dopler srca - (Pregled srca sondom, ultrazvuk srca, ekspertski ultrazvuk srca)

Kardiološki specijalistički pregled je jedan od najvažnijih pregleda koje možete obaviti kako biste očuvali svoje zdravlje i sprečili eventualne srčane probleme. U Poliklinici Gracia Medika u Beogradu možete dobiti vrhunsku negu za sve pacijente koji nam se obrate za kardiološki pregled.

Šta podrazumeva specijalistički pregled?

Specijalistički pregled srca je detaljan pregled koji obavlja kardiolog s ciljem procene zdravlja srca, identifikacije mogućih problema ili bolesti srca, a zatim preporučuje dalje lečenje ukoliko je potrebno.

Ekspertski pregled u Poliklinici Gracija Medika obično uključuje sledeće:

1. Anamneza

Kardiolog će prvo voditi razgovor sa vama kako bi prikupio informacije o vašim simptomima, porodičnoj anamnezi, ranijim bolestima i medicinskoj istoriji. Ove informacije pomažu kardiologu u postavljanju dijagnoze i planiranju daljih pretraga.

2. Fizički pregled

Kardiolog će izvršiti temeljit fizički pregled koji uključuje merenje krvnog pritiska, slušanje srčanih tonova, proveru pulsiranja krvnih žila, pregled pluća i drugih relevantnih organskih sistema.

3. EKG (elektrokardiogram)

EKG je neinvazivna pretraga koja bilježi električnu aktivnost srca. To omogućava kardiologu procenu ritma srca, identifikaciju poremećaja srčanog ritma, prepoznavanje znakova srčanih udara i drugih abnormalnosti srca.

4. Ehokardiografija – pregled sondom

Ehokardiografija je ultrazvučni pregled srca koji pruža detaljan prikaz strukture srca, veličine srčanih šupljina, debljine srčanih zidova, pokretljivosti srčanih zalista i funkcija srčanih komora. Ova pretraga je posebno korisna u otkrivanju srčanih bolesti poput srčane insuficijencije, srčanih zalistaka ili urođenih srčanih mana.

Kolor dopler srca – pregled sondom

Kolor dopler srca je vrsta ehokardiografije koja koristi Dopler efekat kako bi procenio protok krvi kroz srce i krvne žile. Ova pretraga koristi boje kako bi vizuelizovala i brzinu protoka krvi, omogućavajući kardiologu smer da identifikuje eventualne abnormalnosti protoka krvi ili suženja krvnih žila. Kolor dopler srca je posebno koristan u proceni srčanih zalista, otkrivanju srčane insuficijencije, proceni oštećenja srčanog mišića te identifikaciji eventualnih krvnih ugrušaka.

Kako se vrši ekspertski pregled srca?

1. Priprema pacijenta
Pre pregleda, pacijent obično leži na krevetu ili stolu, odeven u odgovarajuću medicinsku haljinu. Moguće je da će biti potrebno skinuti gornji dio odeće kako bi se pristupilo prsima.

2. Primena gela
Kardiolog ili tehničar primenjuje gel na području prsnog koša pacijenta. Gel pomaže u poboljšanju prenosa zvuka između kože i sonde koji se koristi za ultrazvučni pregled.

3. Postavljanje sonde
Kardiolog ili tehničar postavlja sondu (transduktor) na različite delove prsnog koša pacijenta. Sonda emituje i prima ultrazvučne talase koji prolaze kroz srce i krvne sudove. Ti talasi se zatim obrađuju kako bi se stvorila slika protoka krvi.

4. Vizualizacija protoka krvi
Na monitoru se prikazuje slika srca, krvnih žila i protoka krvi. Korištenjem kolor doplera, protok krvi se prikazuje različitim bojama (najčešće crvena, plava i zelena). Crvena boja se koristi za prikazivanje protoka krvi prema sondi (protok krvi prema srcu), dok plava boja prikazuje protok krvi udaljen od sonde (protok krvi iz srca). Kako se boje menjaju i preklapaju, kardiolog može proceniti smer, brzinu i karakteristike protoka krvi.

5. Snimanje i analiza
Tokom pregleda, kardiolog ili tehničar mogu snimiti video ili fotografije kako bi dokumentovali nalaz. Ti se snimvi kasnije analiziraju kako bi se utvrdile eventualne abnormalnosti protoka krvi ili problemi sa funkcionisanjem srca.

Važno je napomenuti da je kolor dopler srca neinvazivna i bezbolna procedura koja se često koristi u dijagnostici srčanih bolesti. Kardiolog će interpretirati rezultate pregleda i doneti zaključke o protoku krvi, srčanim strukturama i eventualnim patologijama.

ultrazvuk srca

Zašto je potrebno pokazati specijalističke preglede u Poliklinici Gracija

Poliklinika Gracija je stručna medicinska ustanova koja ima tim kardiologa specijalista, opremljena najsavremenijom medicinskom opremom potrebnom za provođenje specijalističkih pregleda srca.

Više je razloga zašto je važno zakazati ove preglede u poliklinici Gracija. Na prvom mestu je stručnost. Kardiolozi u Poliklinici Gracija su visoko obrazovani i iskusni stručnjaci koji su specijalizovani za dijagnostiku i lečenje srčanih bolesti. Imaju duboko razumijevanje srčanih stanja i mogu vam pružiti najbolju moguću negu. Naši stručnjaci su eminentni specijalisti s međunarodnim priznanjima koji se konstantno usavršavaju i edukuju kako bi bili u toku sa najnovijim saznanjimaiz ove oblasti.

Poliklinika Gracija je opremljena najnovijom dijagnostičkom opremom za sprovođenje specijalističkih pregleda srca. Ovo omogućava precizne dijagnostičke rezultate i pouzdane procene zdravlja srca. Dobra oprema je garancija uspešnih rezultata i jedan je od glavnih razloga zbog čega se pacijenti sve više okreću privatnim klinikama. Kod nas nema čekanja na pregled, vrlo lako se zakazuju termini kod željenih lekara.

Još jedna od naših velikih prednosti je personalizovani pristup svakom pacijentu. Kardiolozi u Poliklinici Gracija pristupaju pacijentima individualno, slušajući njihove brige i simptome te prilagođavajući pregled i terapiju prema njihovim potrebama. Svaki pacijent dobija visokokvalitetnu brigu i podršku tokom celog procesa. Tome služe i kontrolni pregledi koji služe upravo da bi se proverilo dejstvo propisanih terapija.

Nakon jednog pregleda, pacijenti se kontinuirano prate. Nakon specijalističkog pregleda, kardiolozi u Poliklinici Gracija pružaju kontinuirano praćenje i upravljanje srčanim stanjima. Oni će preporučiti daljnje pretrage, terapiju i pratiti vaše zdravlje na dugoročnoj osnovi. Na taj način stvara se odnos poverenja između pacijenata i lekara, čime se zdravstveno stanje naših pacijenata popravlja.

Kada se obratiti kardiologu?

Savremeni način života može značajno uticati na zdravlje srca. Prehrambene navike su se promenile, a često su obeležene konzumacijom hrane bogatim šećerom, zasićenim masnoćama i soli. Takva prehrana može dovesti do povećanja rizika od razvoja srčanih bolesti poput koronarne bolesti srca, hipertenzije i pretilosti.

I to nije sve. Sedelački način života postao je sve češći, pogotovo zbog rada na računaru i nedostatka telesne aktivnosti. Nedovoljna telesna aktivnost može dovesti do slabljenja srčanog mišića, povećanja rizika od srčanih bolesti, povišenja krvnog pritiska i smanjenja sposobnosti srca da se nosi s fizičkim stresom.

Stres je posebno moćan faktor za razvoj srčanih bolesti. Moderan način života često je stresan, a hronični stres može imati negativan uticaj na srce. Stres može povećati krvni pritisak, izazvati promene u ponašanju poput nezdrave prehrane, pušenja ili prekomerne konzumacije alkohola, kao i povećati rizik od srčanih bolesti.

Dobro je poznato da pušenje i konzumacija alkohola negstivno utiču na zdravlje. Pušenje povećava rizik od razvoja srčanih bolesti i može izazvati sužavanje krvnih sudova, dok preterana konzumacija alkohola može oštetiti srčani mišić i povećati rizik od hipertenzije i srčanih aritmija.

Ukoliko ste skloni nezdravom načinu života, važno je da idete na redovne kardiološke preglede. Oni su izuzetno važni iz nekoliko razloga:

• Rano otkrivanje bolesti
Kardiološki pregledi mogu otkriti rane znakove srčanih bolesti ili faktore rizika. Rani znakovi mogu biti asimptomatski ili neprimetni, ali rano otkrivanje omogućava pravovremenu intervenciju i lečenje, čime se smanjuje rizik od komplikacija.

• Procena rizika
Kardiolog će proceniti vaš individualni rizik od srčanih bolesti na osnovu vaše anamneze, porodične istorije, fizičkog pregleda i potrebnih dijagnostičkih testova. Na osnovu toga, moći će vam pružiti personalizirane savete o načinu života i potrebnim terapijskim intervencijama.

• Praćenje postojećih problema
Ako već imate dijagnostikovanu srčanu bolest, redovni kardiološki pregledi pomažu u praćenju napretka bolesti, prilagođavanju terapije i rešavanju mogućih komplikacija.

• Prevencija
Kardiolog može pružiti smernice o zdravom načinu života koji će smanjiti rizik od srčanih bolesti. To uključuje preporuke o prehrani, telesnoj aktivnosti, upravljanju stresom, prestanku pušenja i umerenoj konzumaciji alkohola.

Redovni kardiološki pregledi u poliklinici Gracija Medika su veoma važni jer omogućavaju rano otkrivanje, procenu rizika, upravljanje stanjima i prevenciju srčanih bolesti. Pomažu u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od ozbiljnih komplikacija. Za konkretnu dijagnozu i lečenje, preporučljivo je posetiti kardiologa u Poliklinici Gracija ili drugog stručnjaka koji će pružiti personalizovani tretman na osnovu vašeg stanja.

Zakažite svoj termin bez čekanja već danas!

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Specijalistički Pregledi Akcije

PREGLED KARDIOLOGA, EKG, ULTRAZVUK SRCA.


-55%
10,000 din.
4.500 din.
I5
Pozovite