Gracia Medika

Utvrđivanje trudnoće Prvi pregled trudnice

 

Utvrđivanje trudnoće i prvi pregled

Prvi znaci trudnoće, mogu se javiti mnogo ranije nego li Vam test ili ultrazvuk potvrde tzv ,,drugo stanje”. Veoma često, naše telo govori za sebe, pa će nas upravo navesti da posumnjamo na ovakvo stanje.
Od momenta, oplođenja jajne ćelije, njenog puta i usađivanje u matericu, do momenta kada će neka od dijagnostičkih procedura potvrditi konačno postojanje trudnoće, mnoštvo tzv ,,nesigurnih“ simptoma, govoriće u prilog ovog novog stanje.

Utvrđivanje trudnoće i prvi pregledNesigurni znaci rane trudnoće, su individualni i svakako ih buduća trudnica prepoznaje samostalno.  Trudnice ih najčešće opisuju kao: mučninu, gađenje, povraćanje, otečenost tkiva dojki, povišenu telesnu temperature, pojačan umor, pospanost, opstipaciju i kašnjenje menstrualnog ciklusa, kao I implantacijsko krvarenje u vreme očekivane menstruacije. Više ovakvih simptoma, svakako govori u prilog sigurne trudnoće, ali je daleko pouzdanije pristupiti ispitivanju sigurnih znakova trudnoće.

Buduće trudnice, nakon pojave nekih od pomenutih simptoma, a naročito nakon izostanka menstrualnog ciklusa, najpre pristupaju utvrđivanju trudnoće putem krvi (beta HCG) ili urina (hCG). Najoptimalniji period, kada će rezultati ovih testova biti pozitivni ili negativni, bez mogućnosti za lažno pozitivan ili lažno negativan nalaz, je 7-8 dana nakon izostanka menstrualnog krvarenja.

Sigurne znakove rane trudnoće, trudnica ne može registrovati samostalno, već isključivo uz pomoć ginekologa. Oni se odnose na potvrdu trudnoće nakog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda.  

Utvrđivanje trudnoće i prvi pregled Beograd

Prvi pregled trudnice

Prva poseta ginekologu, zakazuje se nakon dobijanja laboratorijskih analiza tj. između 6-8 nedelje trudnoće, nekada i ranije.

Vaš prvi pregled, radi potvrđivanja utvrđivanje trudnoće, započeće detaljnim razgovorom sa Vašim odabranim ginekologom, koji će se ticati detalja vezanih za prvu menstruaciju, poslednji ciklus, dužinu trajanja, kao i vreme na koliko se ciklusi javljaju. Takođe bi trebalo da Vašem ginekologu iznesete sve o eventualnim prethodnim trudnoćama, porođajima, pobačajima (spontanim ili namernim), operacijama, ranijim ili hroničnim oboljenjima, porodičnoj anamnezi.

Nakon detaljne anamneze, Vaš ginekolog će pristupiti ginekološkom pregledu., koji može uključivati opšti pregled odnosno proveru opšteg zdravstvenog stanja (provera srca, pluća, grudi, abdomena), merenje visine, telesne težine,  krvnog pritiska. Pored opšteg  pregleda, prilikom prve posete, obaviće se i ginekološki pregled, uz moguće uzorkovanje Pap brisa, kao i bakterioloških briseva i kolposkopiju. Ponekad, Vaš ginekolog tokom prve posete može predložiti i nekka dodatna testiranja, kao što su TORCH test (toksoplazmoza, rubeola, herpes, CMV i dr.), kao i testove na seksualno prenosive bolesti poput hepatitis B, sifilisa, gonoreje, HIV-a.

Ovom prilikom dobićete uputsta i o neophodnim laboratorijskim analizama, koje se odnose na bionemijsku analizu krvi i urina sa sedimentom, naročito na vrednosti glikemije.

Utvrđivanje trudnoće i prvi pregled GraciaSvakako, najznačajniji deo prve posete ginekologu je i ultrazvučni pregled, koji se najčešće obavlja transvaginalnom sondom. Cilj ultrazvučnog pregleda je:

- Utvrđivanje postojanja trudnoće
- Utvrđivanje pozicije ploda, zj da li se plod nalazi u materici
- Utvrđivanje starosti trudnoće
- Utvrđivanje približnog termina porođaja

Uočavanje srčane radnje ploda, koja je moguća već od 6 nedelje gestacije

Vaš ginekolog će Vam ovom prilikom dati sva neophodna uputstva i savete u vezi sa ishranom, polivitaminskom terapijom, fizičkim aktivnostima, statusu trudnoće tj. da li je reč o eventualno visokorizičnoj blizanačkoj ili trudnoći sa više beba, sto će zahtevati nešto više opreza u daljem periodu.

Nema ničeg lepšeg uživati u trudnoći sa znanjem da je sa bebom i Vama sve u redu. Uživajte u periodu koji Vam predstoji, prvim bebinim fotografijama i videozapisima, prvim bebinim pokretima. Stvorite neraskidivu vezu između vas, pratite rast i razvoj od one najmanje tačkice na prvom ultrazvuku do momenta kada ćete čuti njen ili njegov plač.

Utvrđivanje trudnoće i prvi pregled Privatno

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije
Pozovite