Gracia Medika

Prekid Trudnoće u Anesteziji - Abortus Kiretaža

 

Prekid Trudnoće - Abortus Kiretaža

 
Prekid Trudnoće u Anesteziji Abortus KiretažaKiretaža - Abortus je medicinska procedura kojom dolazi do prekida trudnoće. Trudnoća se može prekinuti kada postoje opravdane medicinske indikacije, kada se radi o mogućim telesnim, genetskim malformacijama, kada postoje etički razloz

Abortus se može izvršiti u ginekološko akušerskoj ordinaciji potpuno bezbolno u jednostavnoj kratkotrajnoj opštoj intravenskoj anesteziji. Postoji i opcija da se radi u lokalnoj anesteziji, a ukoliko za to postoje jasni medicinski razlozi (kao što su alergije na lekove anestezije) ili je to želja pacijentkinje.

Šta raditi pre abortusa?

Statistika pokazuje da se godišnje u medicinskim ustanovama širom sveta obavi oko 45 miliona abortusa. Razloga za to je mnogo i svi su različiti, oni mogu biti lični, socioekonomski ili su nastali u cilju očuvanja zdravstvenog stanja majke.

Jako je važno da se pre same intervencije sa pacijentkinjom razgovara, kako bi se uzela detaljna anamneza. Nakon toga radi se ginekološki ultrazvučni pregled, a kada se utvrdi da je trudnoća vitalna i da ultrazvučno nije veća od 10. nedelje, pacijentkinji se objašnjava kompletan proces intervencije, uočavaju se moguće komplikacije nakon abortusa, ali se govori i o periodu nakon same intervencije.

Pre no što se pristupi prekidu trudnoće u anesteziji, potrebno je da pacijentkinja potpiše saglasnost za intervenciju.


Da li abortirati?

Abortus kao sredstvo za kontrolu rađanja žene su oduvek koristile, a ukoliko sama žena ne bude donosila odluku o tome da li želi ili ne želi da rodi dete, veoma teško je i da će uspostaviti kontrolu nad svojim životom.

Pravo na legalan i siguran abortus je zagarantovano svakoj ženi, i pravo na izbor šta će raditi sa svojim telom.

Na osnovu naše prakse ne možemo reći koji su to glavni razlozi za abortus, jer zaista žene različitih dobi, rase, religije, bračnog ili ekonomskog statusa pa i seksualnih preferencija se odlučuju na abortus iz mnogo razloga.

Trudnoća može nastati usled upotrebe neodgovarajućih kontraceptivnih sredstava, ili jednostavno iz neobaveštenosti odnosno neznanja.

S obzirom na to da nijedan kontraceptivni metod nije 100% siguran, abortus je životni uslov u situaciji kada kontraceptivno sredstvo zataji.

Takođe, razlog za abortus može biti i ozbiljan genetski poremećaj fetusa, a sa druge strane trudnoća može biti i posledica incesta, silovanja ili drugih oblika seksualnog nasilja koja su veoma česta u našem društvu.

Abortus

Abortus Beograd


Odluka je na vama

Odluku o tome da li ćete abortirati ili roditi zaista je teško doneti. U saglasnosti sa svojim shvatanjem odgovornosti, moralu, uverenju, zdravstvenom stanju donesite odluku koja će biti najbolja po vas pre svega.

Nedopustivo je ženu prisiljavati na trudnoću i rađanje dece ukoliko ona to ne želi.


Kako se pripremiti za intervenciju u anesteziji?

Kiretaža - Abortus, prekid trudnoće, jeste intervencija koja se radi do desete nedelje trudnoće. Lekari će, u medicinskom smislu, razlikovati prekid trudnoće iz nekoliko razloga. Na prvom mestu to je razlog iz medicinskih razloga (narušeno zdravlje ploda), nakon toga slede socijalni razlozi, prekid zbog neplanirane trudnoće, kao i usled individualnih ili ekonomskih razloga zbog kojih se žene takođe odlučuju na abortus.

Teška je odluka o ovoj intervencija, individualni su i razlozi zbog kojih razmišljate o abortusu ali samim tim su individualni i mehanizmi uz pomoć kojih ćete se nositi sa ovom odlukom. Ono što je sigurno jeste da vam je podrška bitna i pre i nakon abortusa. Pokušajte da kroz čitav proces ne prolazite sami.

Analize pre abortusa su obavezne, pa je tako neophodno uraditi ginekološki pregled sa ultrazvukom kako bi se utvrdio starost trudnoće.

Takođe, potrebno je imati i pismenu potvrdu krvne grupe kao i Rh faktora pacijentkinje.

Pre zakazanog abortusa ne jesti niti piti minimum 5 do 6 sati, a nije obavezno ali je svakako poželjno da pacijentkinja pre intervencije ima sterilan cervikalni i vaginalni bris.

Takođe, ukoliko žena ima još neka oboljenja, ginekolog može zatražiti dodatne preglede i analize. Na primer: pregled interniste, kardiologa, hematologa, endokrinologa i sl.

Bitno je da pre intervencije žena bude informisana kompletno o svim mediko – legalnim aspektima kao i mogućim rizicima intervencije i tek na kraju da potpiše pismenu saglasnost za prekid trudnoće.


Koliko traje kiretaža?

Kompletan proces radi se u lokalnoj anesteziji – analgosedaciji i ne traje dugo. Uglavnom, sve pacijentkinje žele da rade abortus u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji jer je u tom slučaju kompletan proces potpuno bezbolan.

Sama intervencija traje oko petnaestak minuta, i poštujući sve mere asepse i antisepse, intervencija uklanjanja embriona se izvodi korišćenjem različitih instrumenata.

Potrebno je otprilike sat vremena nakon intervencije da pacijentkinja miruje, kako bi se i kontrolisalo krvarenje. Savet je generalno da čitavog dana žena miruje, a već sutradan može da se vrati svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.
Od jednog do sedam dana maksimalno moguće je da se pojavljuje blago krvarenje, a u retkim situacijama oskudno krvarenje traje i do par nedelja.

Kod svih žena koje su RhD (-) potrebno je najkasnije do 72 sata nakon intervencije uraditi zaštitu Anti-D imunoglobulinom.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije u toku same intervencije se ordiniraju antibiotici, a bitno je da žena i nakon intervencije nastavi sa upotrebnom antibiotika (ukoliko ih je ginekolog prepisao). Naravno samu odluku i vrsti antibiotika kao i dužini trajanja antibiotske terapiju određuje isključivo ginekolog nakon abortusa.

Savet je da se, nakon urađenog abortusa, javite svom lekaru u periodu od 7 do 14 dana.

Kiretaža

Kiretaža Beograd


Komplikacije – intervencije

Prekid trudnoće u anesteziji spada u medicinske procedure sa manjim rizikom. Ono što je moguće da se, u nekim slučajevima pojavi, jeste jače krvarenje, infekcija, sterilitet i inferilitet kao i poremećaj menstrualnog ciklusa. Zaista veoma retko može doći do povrede materice kao i probijanja zida materice.

U današnje vreme, kada su medicina i tehnologija rame uz rame, svi ovi rizici su svedeni na minimum.

Ono što se preporučuje ženi posle intervencije jeste mirovanje tokom dana kao i kontrola krvarenja. Već sledećeg dana moguće je da se pacijentkinja vrati svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.


Da li je procedura uspešna i bezbedna?

Abortus je uspešan u 99% slučajeva, te se i smatra jednom od najuspešnijih intervencija u ginekologiji. U medicini se koristi više od 40 godina, te predstavlja jedan od najbezbednijih metoda prekida trudnoće.

Iako je ovo najsigurnija intervencija po zdravlje žene, ipak su moguće i određene komplikacije. S ti mu vezi moguće je da se pojavi obilno krvarenje, određena infekcija, poremećaj ili izostanak ciklusa, sterilitet. Međutim, sve ove komplikacije su u današnje vreme izuzetno retke, a stopa smrtnosti od abortusa je 0,7 smrtnih slučajeva na 100.000 realizovanih intervencija.


Šta nakon kiretaže?

Oporavak nakon abortusa je brz i lake, preporučuje se mirovanje pacijentkinji kao i kontrola krvarenja u naredna tri dana.

Čak i bez analgetika tupi bol pri dnu stomaka će predstavi od 2 do 8 sati nakon intervencije, a u slučaju da se on nastavi žena može popiti lek za bolove koji je i ranije koristila, a na koji nije alergična.

Već narednog dana moguće je obavljati sve uobičajene dnevne aktivnosti, a u narednih 48 sati nakon intervencije se očekuje oskudni rozikasto – sukrvičavi iscedak.

Ginekološku kontrolu ultrazvukom potrebno je uraditi od 7 do 12 dana posle intervencije, po potrebi i ranije.

„Da li ću opet ostati trudna?“ pitanje je koje naši ginekolozi uglavnom dobiju nakon što se žena odluči za prekid trudnoće u anesteziji.

Odgovor je uvek jedan i isti – abortus neće umanjiti šanse za rađanje u budućnosti, osim u slučaju da se ne dese neke od komplikacija. Na primer povreda materice ili grlića materice, odnosno pojava određene infekcije nakon intervencije – zapaljenje materice, jajovoda ili jajnika.

S obzirom na to da trudnoća može nastupiti veoma brzo nakon odrađene intervencije, potrebno je odmah i razmišljati o kontraceptivnim sredstvima. Ukoliko pacijentkinja ne želi novu trudnoću, treba odmah nakon abortusa da krene sa korišćenjem kontraceptiva. Izbor nije ograničen, osim ukoliko žena ima određena medicinska ograničenja.

Takođe, u slučaju da žena nakon abortusa ima obilno ili produženo krvarenje, izražene bolove, nesvestice, pad krvnog pritiska ili pojavu visoke telesne temperature, potrebno je odmah se javiti lekaru i ne čekati redovnu kontrolu koju je lekar zakazao.

Kiretaža se obavlja u lokalnoj anesteziji-analgosedaciji i ne traje dugo. Pacijentkinja se kratko zadržava u poliklinici i istog dana odlazi kući.

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije

GINEKOLOŠKE INTERVENCIJE.


-16%
30,000 din.
25,000 din.
G13
Pozovite