Gracia Medika

Prekid Trudnoće Upotrebom Tablete - Medikamentozni Abortus

Medikamentozni abortus pilulom, tabletom

Prekid Trudnoće
Prekid Trudnoće Beograd


Abortus Pilulom - tableta

Prekid trudnoće upotrebom tablete ili takozvani medikamentozni abortus prekid jeste metoda kojom se obavlja prekid patološke ili neželjene trudnoće. Jako je bitno da pre same odluke lekar utvrdi koja je najbolja mogućnost da se bezbedno primeni abortivna pilula.

S tim u vezi bitan je ginekološki pregled koji će podrazumevati kompletnu anamnezu, ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila tačna starost trudnoće.

Prekid trudnoće upotrebom lekova moguće je izvršiti ukoliko je starost trudnoće do osam nedelja.

Ovo je medicinska metoda za prekid trudnoće koja se sve više koristi u poslednje vreme, a statistika pokazuje da je u Engleskoj čak 70% prekida trudnoće upravo izvršena abortivnom pilulom.

Prekid trudnoće se obavlja uzimanjem MISOPROSTOL tablete kako bi došlo do pobačaja, a on deluje tako što omekšava grlić materice i prouzrokuje kontrakcije materice. Rezultat je da se izbaci sadržaj iz materice, a statistika pokazuje da 3 od 4 žene će imati prekid trudnoće već u prvih 12 sati od uzimanja pilule.


Kako izgleda proces upotrebom lekova?

Prilikom prve posete pacijentkinji će ginekolog uzeti informacije o medicinskoj istoriji, eventualnim razlozima za abortus ali i obaviti ginekološki i trans – vaginalni ultrazvučni pregled. Ovaj pregled je bitan kako bi se tačno utvrdila starost trudnoće, a nakon razgovora sa pacijentkinjom i informisanju o terapiju sledi potpisivanje saglasnosti za preuzetu terapiju.

Jako je bitno da od lekara žena u tom trenutku dobije najbolji savet za kontracepciju, a na istom pregledu biće izmeren krvni pritisak, puls i uzeta krv iz prsta za analizu kako bi se ustanovi Rh faktor.

Proceduru abortusa nakon toga objašnjava doktor kao i sve detalje, a možete (ukoliko to vama odgovara) dobiti abortivnu pilulu već istog dana.

S tim u vezi možete dobiti tablete Misoprostol i to 4 komada po 200 mcgr. S obzirom na to da se ovaj lek apsorbuje kroz sluznice on se može primeniti oralno i vaginalno.

Pre samog otpusta iz klinike, gde se ukupno zadržavate oko pola sata, dobićete još tableta koje uzimate kod kuće u periodu od 5 do 12 sati nakon prve dozi. Dobićete i preporuku koje antibiotike da koristite u cilju prevencije od infekcije, a sva detaljna uputstva do naredne kontrole kod ginekologa biće vam ispisana na izveštaju lekara.


Šta nakon uzete tablete?

Materične kontrakcije (grčevi) kao i krvarenje kod pacijentkinje koja je uzela pilulu mogu nastati već 20 do 30 minuta nakon toga odnosno najkasnije do 12 sati. To su upravo željena dejstva tablete Misoprostola kako bi se prouzrokovao pobačaj. Pacijentkinje ove grčeve i bolove u stomaku opisuju kao one kod menstruacije, a za ublažavanje bolova mogu se koristiti . Ibuprofen ili Paracetamol jer oni ne utiču na dejstvo tablete za prekid trudnoće.

Samo krvarenje može biti kao malo obilnija menstruacija, i trajaće otprilike sedam dana.

Ženama se u ovom periodu savetuje da koriste širi dnevni uložak, jer se analizom sanitarnog uloška može utvrditi da li je trudnoća prekinuta, a tampone treba izbegavati tačnije uopšte ih ne koristiti u ovom periodu.


Prvi kontrolni pregled nakon tableta

Veoma je važna druga poseta lekaru, jer će tada ginekolog uraditi kontrolni ultrazvučni pregled i utvrditi da li je prekid trudnoće uspešno obavljen. Svakako je jako bitno da vas lekar opet pregleda nakon dve nedelje kako bi s uverio da je sve u redu sa vašim zdravljem, da se dobro osećate, da ne krvarite i da ste počeli da koristite adekvatnu kontracepciju.


Ko ne bi trebalo da koristi tablete - pilule?

Korišćenje tableta za abortus se ne savetuje ukoliko žena ima alergiju na prostaglandin, koja ima spiralu (koja mora biti svakako uklonjena pre upotrebe tablete), ona koja ima tešku anemiju, koja se oporavlja od carskog reza, koja ima višestruku trudnoću.

Lek koji se koristi za abortus nema dokaza da je štetan za decu koja su dojena, ali se ipak majkama savetuje da bace mleko 24 sata nakon uzimanja Misoprostola.

Takođe, ovaj vid abortusa se i ne preporučuje ukoliko se kod pacijentkinje ustanovi da ima vanmateričnu trudnoću, ukoliko je alergična na lekove, ima alergijsku hipertenziju, ima hronične bolesti, anemična je, ili ukoliko već duže vreme koristi kortikosteroide ili je pod terapijom lekova za psihičke poremećaje.


Koje su nuspojave upotrebom pilula - Prekid Trudnoće?

Neke od prijavljenih nuspojava nakon upotrebe tablete za prekid trudnoće jesu groznica, mučnina, temperatura, povraćanje, vrtoglavica, proliv, bol u želudcu kao i glavobolja. U većini slučajeva sve ove nuspojave nestanu u roku od 2 do 24 sata nakon korišćenja leka, a sve one mogu se tretirati korišćenjem Brufena ili Paracetamola.

Tek u oko 5 do 10 posto slučajeva gde upotreba leka ne vodi do potpunog abortusa, potrebna je dalja intervencija za prekid trudnoće.

Većina pacijentkinja kaže da su ove nuspojave podnošljive i nije potrebna dodatna intervencija medicinske službe.


Kada se može uzeti tableta?

Pilula koja prekida neželjenu trudnoću žena može uzeti već onog trenutka kada je test na trudnoću pozitivan. Krajnji rok za uzimanje ove tablete jeste sedma nedelja trudnoće gde se računa period od prvog dana do poslednje menstruacije tj. do 49. dana. Tableta se daje trudnicama starijim od 16 godina, a žene koje žele abortus ali im je trudnoća veća od sedme nedelje, mogu imati hiruški abortus.


Koliko je uspešna pilula za tretman?

Sve žene mogu biti mirne jer je abortus na ovaj način veoma uspešan, a efikasnost pilule je 95%. Međutim, kod žena koje nisu rađale do tog trenutka, efikasnost je 99%.

Iako postoji mali rizik da ne dođe do pobačaja pa se onda abortus mora izvršiti hiruškim putem, pacijentkinja će imati kontrolni pregled nakon uzimanja pilule – tako da će biti sigurna u dalje korake ali i u stabilnost svog zdravstvenog stanja.
Abortivna pilula je potpuno bezbedna, mogućnost pogoršanja stanja je izuzetno mala, a ona i ne povećava rizik od spontanog pobačaja, steriliteta ili vanmaterične trudnoće.

Bitno je znati da možete ostati trudni veoma brzo nakon abortusa, te je kontracepcija veoma važna. Preporučuje se i da nemate seksualne odnose nedelju do dve nakon abortusa izvršenim na ovaj način, a obavezno sa svojim doktorom razgovarajte o idealnom načinu kontracepcije za vas.

Već naredna menstruacija nakon abortusa će vam se pojaviti nakon 4 do 6 nedelje. Prekid Trudnoće Upotrebom Tablete Medikamentozni Abortus.


Šta se dešava nakon pilule?

Za većinu žena, abortus uz pomoć tablete, je kao spontani pobačaj. Dakle, normalno je da imate grčeve odnosno materične kontrakcije kao i krvarenje a sve to može krenuti već nakon pola sata od uzimanja pilule. Svi simptomi mogu se pojaviti najkasnije do 12 sati od uzimanja tablete za prekid trudnoće.

Upravo su to i poželjna dejstva leka Misoprostola, a neka vas ne brine ukoliko osećate i proli, mučninu i nagon za povraćanjem, jake grčeve, vrtoglavicu, povišenu temperaturu ili vrtoglavicu. Sve su ovo nuspojave koje su normalne, i koje se daju rešiti veoma brzo. Ipak ukoliko ne želite da samo od sebe prođe, možete slobodno koristiti Ibuprofen ili Paracetamol .

Kada se pojavi krvarenje to ne znači da se dogodio pobačaj, a većina pacijentkinja pobaci za otprilike dva do tri dana. Normalno je i da manje krvarenje bude prisutno do dve nedelje nakon uzimanja pilule, a što se tiče aktivnosti većina žena se vrati svojim normalnih dnevnim aktivnostima isti dan nakon uzimanja pilule.

Kontolni pregled za dve nedelje je veoma važna stavka, nakon što ste dobili i popili tablete za prekid trudnoće. Nakon pregleda ginekologa bićete sigurni da je pobačaj bio uspešan i kompletan, ali i da je vaše zdravstveno stanje dobro.

Na kontrolnom pregledu ginekolog će uraditi ultrazvučni i ginekološki pregled, davi vam savet za dalju kontracepciju ali vam i odgovoriti na sve nedoumice koje dalje imate.

Za ovakav prekid trudnoće uglavnom se u Srbiji odlučuju žene koje su do šeste odnosno do sedme nedelje trudnoće, a da li vam je preporučljiv ovakav vid abortusa najbolje će vam reći ginekolog. Lekar će na osnovu ultrazvučnog i ginekološkog pregleda odlučiti koja je metoda za prekid trudnoće vama najbolja i najdelotvornija.

Ovaj vid abortusa je izuzetno efikasan isključivo ukoliko se sprovodi po tačnim uputstvima koje vam lekar bude dao. Naravno važnu ulogu igra i starost same trudnoće, pa što se ranije budete javili efikasnost je veća.
Prekid Trudnoće Upotrebom Tablete Medikamentozni Abortus

Prekid trudnoće Upotrebom Tablete - Medikamentozni abortus

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije
Pozovite