Gracia Medika

Eksplorativna Kiretaža u Anesteziji

 

Eksplorativna kiretaža u anesteziji - procedura

 
Eksplorativna kiretaža u anesteziji
Eksplorativna kiretaža u opštoj anesteziji

Eksplorativna kiretaža je medicinski postupak koji se koristi za dijagnostičku svrhu u slučajevima abnormalnog krvarenja iz maternice ili sumnje na prisutnost patoloških promena u endometriju (službe materice). Ovaj postupak se obično sprovodi pod opštom anestezijom, gde vam je potrena pismena saglasnost.

Opšta anestezija je medicinsko nadzirano stanje u kojem se pacijent dovodi u stanje bez svesti i bezbednosti tokom hirurškog ili invazivnog postupka. Pacijentu se daje anestetik koji suprimira svest i osigurava analgeziju (oslobađanje od boli) tokom postupka. Anesteziolog, specijalizovani lekar za anesteziju, prati pacijente tokom celog postupka kako bi osigurao sigurnost i dobrobit.

Opšta anestezija omogućava pacijentu da tokom postupka bude bezbolan, opušten i bez svesti. To pruža veću udobnost pacijentu i olakšava izvođenje postupka stručnjacma. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka, postoji određeni rizik povezan s opcštom anestezijom, koji će biti pažljivo procenjen i nadziran od strane anesteziologa.

Eksplorativna keritaža u opcštoj anesteziji sprovodi se u operacionoj sali. Tokom postupka, lekar pažljivo umetne instrument zvan kireta u maternicu i uzima uzorak sluznice (endometrija) radi dalje analize. Uzorak se zatim šalje na histološku analizu kako bi se utvrdile eventualne abnormalnosti ili patološke promene.

Procedura u menopauzi

Eksplorativna kiretaža u menopauzi može se provesti iz dijagnostičkih ili terapijskih razloga. Menopauza je faza u životu žene kada se javlja prirodni prestanak menstruacije i smanjenje nivoa hormona estrogena. U ovom periodu, žene mogu da imaju različite simptome, gde je jedan od najčešćih nepravilno krvarenje iz materice.

Eksplorativna kiretaža u menopauzi može se sprovesti kako bi se utvrdio uzrok nepravilnog krvarenja ili kako bi se izvršila biopsija sluznice maternice radi isključivanja malignih ili prekanceroznih promena. Ovaj postupak može biti koristan u dijagnostici raznih stanja u menopauzi. Evo na koje u našoj praksi najčešće nailazimo:

• Endometrijska hiperplazija. To je stanje u kojem se sluznica maternice (endometrija) preterano zgušnjava. Eksplorativna kiretaža omogućava uzimanje uzorka sluznice kako bi se procenila prisutnost i vrsta hiperplazije.
• Endometrijski polipi. Polipi su abnormalne izrasline na sluznici maternice. Eksplorativna kiretaža može pomoći u identifikaciji i uklanjanju polipa, kao i proceni prisutnosti malignih promena.
• Endometrijski karcinom. Retko, nepravilno krvarenje u menopauzi može biti znak prisutnosti karcinoma endometrije. Eksplorativna kiretaža omogućava uzimanje uzorka sluznice za histološku analizu kako bi se postavila dijagnoza.

Postupak eksplorativne kiretaže u menopauzi može se sprovesti ambulantno ili u bolničkom okruženju, u zavisnosti od potreba i od specifičnosti slučajeva. Važno je da se postupak obavi pod nadzorom stručnjaka, kao što je ginekolog, koji će interpretirati rezultate i postaviti odgovarajuću dijagnozu.

Pre nego što se odlučite za eksplorativnu kiretažu ili bilo koji drugi medicinski postupak, važno je razgovarati sa svojim ginekologom o svim mogućnostima, rizicima i prednostima kako biste doneli najbolje odluke o vašem zdravlju.

Prednosti privatne klinike za eksplorativnu kiretažu

Postoje određene prednosti eksplorativne kiretaže u privatnoj klinici u poređenju sa javnim zdravstvenim ustanovama.

U privatnoj klinici često možete dobiti brzi pristup terminu za eksplorativnu kiretažu u poređenju sa javnim zdravstvenim ustanovama. To može biti posebno važno ako postoji sumnja na ozbiljne zdravstvene probleme ili želite brzu dijagnozu i terapiju. Na kraju, mnoge pacijentkinje ne žele da odlažu intervencije, već žele da se organizuju i što pre vrate svom uobičajenom radnom životu.

U privatnoj klinici obično postoji manji broj pacijenata, što omogućava više vremena i individualnu pažnju medicinskog osoblja. Doktori i medicinsko osoblje mogu posvetiti više vremena pregledu, postavljanju pitanja i objašnjavanju postupka.
Poliklinika Gracija Medika posebno nudi ugodno okruženje i veći osećaj privatnosti. To može biti važno za neke pacijente, posebno kada su u pitanju osetljive ginekološke procedure poput eksplorativne kiretaže.

Naša poliklinika ima pristup naprednoj medicinskoj opremi i tehnologiji koja može pružiti tačnije i detaljnije dijagnostičke rezultate. To može biti posebno korisno kod složenih slučajeva ili kod potreba za specifičnim testovima ili procedurama.
U poliklinici Gracija Medika možete da imate istog lekara koji će vas pratiti tokom čitavog postupka, od dijagnostike do terapije i praćenja. To pruža kontinuitet nege i olakšava komunikaciju s doktorom.

Prije donošenja odluke o eksplorativnoj kiretaži u privatnoj klinici, preporučuje se konsultacija sa lekarom i pažljivo razmatranje svih aspekata, uključujući troškove i dostupnost osiguranja.

Eksplorativna kiretaža je dijagnostički - terapijska procedura, koja se primenjuje kod različitih patoloških stanja u ginekologiji. Kao dijagnostički test ili kao oblik lečenja, procedura se može koristiti kod:

1. Obilnih menstrualnih krvarenja (menoragija), krvarenja između dva cuiklusa ili krvarenja nakon menopauze
2. Ispitivanja infekcija materice.
3. Nepotpunih pobačaja.
4. Hirurških prekida trudnoće.
5. Ispitivanja ženske neplodnosti.
6. Polipia na grliću ili u materičnoj sluzokoži.
7. Loših nalaza Papanikolau testa.
8. Dugog prisustva spirale.

Eksplorativna Kiretaža - dijagnostičko terapijska procedura

Kako se izvodi procedura?Kiretaža je operativna metoda, koja se najčešće izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji tj analgosedaciji. Izvodi se u uslovima dnevne bolnice, nakon ginekološkog pregleda, kojim se utvrđuje veličina i položaj materice. Pacijentkinja se uvodi u anesteziju, a zatim se pristupa dilataciji grlića i uvođenu instrumenata, koji služe za uzimanje uzorka endometrijuma. Dobijeni uzorci ili fragmenti endometrijalnog tkiva, šalju se na patohistološku analizu, kako bi se utvrdio konačan uzrok sanirane indikacije.


Obzirom da se radi o manjoj hirurškoj intervenciji, istog dana ćete biti otpušteni kući uz detaljna uputstva o terapiji, ponašanju tokom perioda oporavka i navikama, do prve kontrole.


Neposredno posle same intervencije, pacijentkinje mogu osećati blagu nelagodu u donjem delu stomaka ili grčeve, koji se smatraju normalnom reakcijom i koji se mogu kupirati upotrebom analgetika, po savetu Vašeg lekara. Takođe će Vam nakon intevencije, preventivno biti ordinirana i andibiotska kao i odgovarajuća probiotska terapija. Vaš ginekolog će vas savetovati da 7-10 dana nakon intervencije izbegavate treninge, plivanje u bazenima, seksuale odnose, kao i tampone ukoliko je prisutno krvarenje.


Nakon obavljenog kontrolnog pregleda, posle dve nedelje, možete se vratiti svojim svakodnevnim životnim aktivnostima.

Eksplorativna Kiretaža - dijagnostičko terapijska procedura

 

 Za sve informacije:

Moguće uplate iz inostranstva putem platnih kartica
Ginekologija Akcije

GINEKOLOŠKE INTERVENCIJE.


-16%
30,000 din.
25,000 din.
G13
Pozovite